Poniedziałek, 22 września
Dzisiaj w grupie Jeżyków odbyły się zajęcia kulinarne pod hasłem „Śniadanie Mistrzów”. Celem zajęć było promowanie zdrowego odżywiania oraz rozwijanie samodzielności dzieci. Na początku przypomnieliśmy sobie zasady zdrowego żywienia i omówiliśmy, z jakich produktów można przygotować zdrowe śniadanie. Dzieci poznały wartości odżywcze warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, nabiału oraz naturalnych past (np. jajecznej, twarożkowej). Następnie każde dziecko samodzielnie przygotowało swoją kanapkę, wybierając spośród przygotowanych składników: pieczywo, masło, ser, szynka, ogórek, pomidor, sałata, rzodkiewka, szczypiorek. Dzieci chętnie i z zaangażowaniem komponowały swoje śniadanie, dbając o estetykę i różnorodność. Po zakończeniu pracy wspólnie zasiedliśmy do stołu i ze smakiem zjedliśmy przygotowane przez siebie kanapki. Dzieci były dumne ze swoich kompozycji i chętnie dzieliły się wrażeniami.